Expoziţia Tezaur Istoric găzuieşte multe obiecte ce au aparţinut Familiei Regale, dintre care se pot enumera sumar: coroana reginei Elisabeta; cartea conţinând poemul, „Wanderstab” (Toiagul de călătorie), capodoperă a orfevrăriei contemporane, lucrată manual, în montură din aur, cu file din fildeş, pictate miniatural de însăşi regina Elisabeta, cunoscută şi sub pseudonimul artistic – Carmen Sylva; coroana reginei Maria; sceptrul regelui Ferdinand; buzduganul regelui Carol al II-lea, precum şi multe alte obiecte primite în dar sau doar care au făcut să strălucească ţinuta. Obiecte primite în dar sau doar care au făcut să strălucească ţinuta monarhilor României.

Alături de acestea, un plus de distincţie, coborând din alte timpuri, amintind de petrecerile nocturne la lumina artificială a candelabrelor de cristal, moda dimantelor şi a briliantelor, făcând să strălucească misterios orice doamnă din înalta societate este exemplificată în expoziţie de piese de o rară frumuseţe, printre care se numără şi o brăţară semnată de Casa de bijutieri Cartier. Topaze, safire, rubine, smaralde, alăturate diamantelor şi briliantelor, în monturi superbe din metale preţioase, cu alte cuvinte, o lume radiantă – iată, secretul rafinamentului în arta giuvaergeriei între secolele al XIX-lea şi prima parte a secolului al XX-lea.

De asemenea, pot fi admirate superbele tezaure princiare getice de la Agighiol, Peretu, Poroina şi Craiova (sec. IV a. C., tezaurele dacice de la Sâncrăieni, Surcea, Coada Malului, Herăstrău şi Senereuş (Sec. II-I a. C.) sau tezaurele de la Coşoveni (sec. V-VII p. C.).

 

Contact

DESPRE ACEST PROIECT

Muzeul Virtual este un proiect al Muzeului Național de Istorie a României ce prezintă în manieră virtuală principalele expoziții ale MNIR.

MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE A ROMANIEI

Calea Victoriei 12 Sector 3, 030026 București, România.
Tel: +40 21 315 82 07
relatiipublice@mnir.ro

CALL: 021 315 8207

Toate drepturile rezervate de catre Muzeul Virtual 2020.

Contact
Verified by ExactMetrics