Simion Balint

 

Jumătatea sec.XIX
MNIR
Categorie:

Descriere

BARBU ISCOVESCU – SIMION BALINT

ULEI PE PÂNZĂ

SIMION BALINT (1810-1880)

Descendent al unei familii nobiliare de preoți din Vima Mică (Țara Lăpușului). Și-a făcut studiile primare şi secundare la Cluj şi la Sibiu. A absolvit Seminarul Teologic din Blaj în anul 1834, unde i-a avut ca dascăli pe Timotei Cipariu şi Ioan Rusu. După absolvirea Seminarului a slujit la biserica din Roşia Montană. În timpul revoluției din 1848 este numit de către Simion Bărnuţiu, preşedintele Comitetului Naţional Român din Transilvania, prefect (general) al Legiunii Auraria et Salinae, prefectură ce îşi avea aria de recrutare în zona râului Arieş. Prefectura sa se întindea între Turda, Râmetea, Baia de Arieş şi Valea Ierii. A dat dovadă de înalte calități ostăsești, încât Imre Hatvani, unul din șefii militari ai revoluției maghiare, suferind mai multe înfrângeri din parte sa, a afirmat că „dracul să se mai bată cu popii”. Pentru faptele de vitejie a fost decorat de împăratul din Viena și de țarul Rusiei. După revoluție, Simion Balint s-a retras în parohia sa din Roșia Montană, unde a rămas până la sfârșitul vieții.

BARBU ISCOVESCU (1808-1854)

S-a născut într-o familie de meşteri iconari. A studiat, în vederea urmării unei cariere artistice, la Viena şi Paris. În timpul acestor studii în capitalele europene menţionate, va intra în legătură cu cercurile revoluţionare, iar la întoarcerea în Ţara Românească va primi, la Bucureşti, sarcini importante din partea guvernului revoluţionar. A fost trimis în Moldova în interesul revoluţiei, iar după înăbuşirea mișcării din Muntenia a ajuns în Ardeal, unde se face util prin procurarea de arme, manifeste etc. Ca pictor se face remarcat mai ales prin portretele făcute unor personalități: Avram Iancu, Nicolae Golescu, Gheorghe Magheru.

Contact

DESPRE ACEST PROIECT

Muzeul Virtual este un proiect al Muzeului Național de Istorie a României ce prezintă în manieră virtuală principalele expoziții ale MNIR.

MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE A ROMANIEI

Calea Victoriei 12 Sector 3, 030026 București, România.
Tel: +40 21 315 82 07
relatiipublice@mnir.ro

CALL: 021 315 8207

Toate drepturile rezervate de catre Muzeul Virtual 2020.

Contact
Verified by ExactMetrics