Descriere
ANTON STEINWALD – HOREA
ULEI PE LEMN
Horea (1731-1785)
Vasile Ursu Nicola, cunoscut sub numele de Horea a fost liderul de neconstestat al Răscoalei tărănești de la 1784, ampla mișcare de revoltă a țăranilor iobagi români din Transilvania. Originar din satul transilvănean Arada, Horea era un țăran cu o condiție socială modestă asemeni celorlalți români ardeleni, însă înzestrat cu o mare ambiție și dorința de a susține cauza românilor asupriți. Serviciul militar l-a efectuat în Austria, perioadă de timp suficientă pentru însușirea limbii germane.
Din ziua în care răscoala a izbucnit, pe data de 28 octombrie 1784, și până la înăbușirea acesteia de către trupele maghiare, liderul țărănilor s-a aflat mereu în fruntea coloanelor care înaintau spre orașele transilvănene. Pe data de 11 noiembrie Horea a trimis nobilimii, refugiate în Deva, un act în care se regăseau principalele revendicări ale răsculaților (abolirea iobăgiei, eliberarea țăranilor arestați, renunțarea la bunuri de către nobili) precum și un program politic care prevedea reorganizarea provinciei. După reculul înregistrat de mișcare, Horea împreună cu Cloșca a fost luat prizonier la sfârșitul lunii decembrie. O comisie de anchetă a hotărât ca cei doi să primească pedeaspa cu moartea, prin tragerea pe roată. Execuția a avut loc în data de 28 februarie 1785, pe Dealul Furcilor.
Anton Steinwald
Pe lângă însemnatele portrete ale lui Horea, Cloșca și Crișan, pictorul sibian de origine austriacă a realizat una dintre cele mai importante fresce ale orasului Sibiu – cea din Biserica Romano-Catolica din Piata Mare. Considerata fiind drept una dintre cele mai importante picturi baroce de pe teritoriul țării noastre, fresca a fost realizată în anul 1777 la comanda ordinului iezuit. Printre alte lucrări importante ale sale se numără pictura murală a bisericii din Roșia.