Radu Anghel

 

A doua jumătate a sec. XX
MNIR
Categorie:

Descriere

MIȘU POPP – HAIDUCUL RADU ANGHEL

ULEI PE PÂNZĂ

RADU ANGHEL

Între baladele de haiducie, care au circulat foarte mult începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, a fost şi cea a lui Radu Anghel. Balada spune că el “ataca boierii mari, le lua banii şi ajuta pe sărmani”. Dar cei care au cercetat adevărul istoric au ajuns la concluzia că aceasta a fost o baladă născocită de lăutari la comanda lui Radu Anghel, care avea o cărciumă şi le dăduse bani grei pentru a-i face o poveste bună de cântat.

“Foicica vrejilor,/ Sus pe dealul Grecilor,/ deasupra Cândeştilor,/ La cel fag cu frunza deasă/ Şi cu umbruliţa groasă/ Stau voinicii ca-ntr-o casă./ La tulpina fagului/ Carabina Radului/ Iar mai sus, pe rămurele/ Sunt vreo şapte revolvere/ Ce trage Radu cu ele”.

MIȘU POPP (1827-1892)

Creaţia sa cuprinde numeroase portrete ale fruntaşilor români din Braşov şi ale mocanilor săceleni, precum şi portrete ale unor personalităţi marcante ale istoriei românilor. A contribuit la educaţia artistică a celor din mijlocul cărora s-a ridicat într-o perioadă în care arta românească din Transilvania ducea lipsă de artişti de valoare. Prin opera sa Mişu Popp se impune ca unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai academismului din pictura românească a secolului XIX.

Contact

DESPRE ACEST PROIECT

Muzeul Virtual este un proiect al Muzeului Național de Istorie a României ce prezintă în manieră virtuală principalele expoziții ale MNIR.

MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE A ROMANIEI

Calea Victoriei 12 Sector 3, 030026 București, România.
Tel: +40 21 315 82 07
relatiipublice@mnir.ro

CALL: 021 315 8207

Toate drepturile rezervate de catre Muzeul Virtual 2020.

Contact
Verified by ExactMetrics