Avram Iancu

 

Mijlocul sec. XIX
MNIR
Categorie:

Descriere

MIȘU POPP – AVRAM IANCU

ULEI PE PÂNZĂ

AVRAM IANCU (1824-1872)

Revoluționar român, unul dintre conducătorii Revoluției de la 1848, din Transilvania. S-a născut, în comuna Vidra de Sus, într-o familie de iobagi transilvăneni. A efectuat studiile primare și pe cele liceale la Câmpeni, Abrud și Zlatna. Începând cu 1844 urmează cursurile Facultății de Drept, la Cluj. A fost unul dintre inițiatorii și organizatorii adunarilor de la Blaj din 30 aprilie, 15-17 mai și 15-23 septembrie 1848 și conducătorul cetelor înarmate, de țărani și de mineri, organizând apărarea lor în Munții Apuseni. A respins numeroasele atacuri ale oștilor maghiare, superioare ca număr și ca armament, câștigându-și renumele de “Craiul Munților”. Iancu considera necesară unirea forțelor revoluționare ale celor două popoare (român și maghiar) în lupta împotriva dușmanului comun, Imperiul habsburgic, condiționând însă această unire de satisfacerea revendicărilor sociale și naționale ale românilor.

MIȘU POPP (1827-1892)

Creaţia sa cuprinde numeroase portrete ale fruntaşilor români din Braşov şi ale mocanilor săceleni, precum şi portrete ale unor personalităţi marcante ale istoriei românilor. A contribuit la educaţia artistică a celor din mijlocul cărora s-a ridicat într-o perioadă în care arta românească din Transilvania ducea lipsă de artişti de valoare. Prin opera sa Mişu Popp se impune ca unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai academismului din pictura românească a secolului XIX.

Contact

DESPRE ACEST PROIECT

Muzeul Virtual este un proiect al Muzeului Național de Istorie a României ce prezintă în manieră virtuală principalele expoziții ale MNIR.

MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE A ROMANIEI

Calea Victoriei 12 Sector 3, 030026 București, România.
Tel: +40 21 315 82 07
relatiipublice@mnir.ro

CALL: 021 315 8207

Toate drepturile rezervate de catre Muzeul Virtual 2020.

Contact
Verified by ExactMetrics