Generalul Kutuzov

 

Prima jumătate a sec. XX
MNIR
Categorie:

Descriere

PAULA MOSCU – GENERALUL KUTUZOV

ULEI PE PÂNZĂ

Mihail Illarionovici Golenișcev-Kutuzov (1745-1813)

A deţinut înalte funcţii militare (feldmareșal al Imperiului Țarist) şi civile (a fost guvernator al Crimeii, Finlandei, Lituaniei). A fost numit la comanda armatelor ruse care luptau împotriva turcilor în războiului din 1806-1812. A semnat Pacea de la București, prin care Imperiul Rus intra în posesia Basarabiei. Pentru acest succes a fost ridicat la rangul de prinț. Comandant suprem al armatelor ruse după invazia lui Napoleon din 1812, lui atribuindu-se meritul salvării țării.

Adina Paula Moscu

Artista a debutat pe simezele autohtone în 1924, perioadă în care se afla sub îndrumarea lui N.N.Tonitza. Începutul deceniului 4 al secolului XX o găsește în Paris, unde avea să practice pictura în preajma lui Jean Paul Laurens, și gravura sub îndrumarea lui A. Desarrois. Activitatea din capitala franceză i-a fost recompensată în mai multe rânduri prin câștigarea premiului “Conte” cu ocazia participărilor la Salonul de Toamnă parizian. Începând cu 1936, până la desființarea asociațiilor și societăților în 1947, Adina Moscu a făcut parte din societățile “Tinerimea Artistică” și din “Grupul Nostru”. În 1950 cariera îndelungată îi este răsplătită cu un post de profesor la Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu”, iar anul următor avea să îi fie decernat Premiul de Stat.

Contact

DESPRE ACEST PROIECT

Muzeul Virtual este un proiect al Muzeului Național de Istorie a României ce prezintă în manieră virtuală principalele expoziții ale MNIR.

MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE A ROMANIEI

Calea Victoriei 12 Sector 3, 030026 București, România.
Tel: +40 21 315 82 07
relatiipublice@mnir.ro

CALL: 021 315 8207

Toate drepturile rezervate de catre Muzeul Virtual 2020.

Contact
Verified by ExactMetrics