Crișan

 

Sfârșitul sec. XVIII
MNIR
Categorie:

Descriere

ANTON STEINWALD – CRIŞAN

ULEI PE LEMN

Crișan (1733-1785)

Marcu Giurgiu a format alături de Horea și Cloșca grupul conducător al răsculaților ardeleni de la 1784. La apelul său cei 600 de țăranii strânși în târgul de duminică din satul Mesteacăn au pornit spre Alba Iulia pentru a se înrola în regimentele grănicerești imperiale, cerând astfel să le fie respectate drepturile garantate prin decretele împăratului Iosif al II-lea. S-a distins prin abilitățile sale organizatorice pe întreaga durată a răscoalei. După înăbușirea revoltei Crișan a fost prins, pe 30 ianuarie 1785, și întemnițat în orașul Alba Iulia. Pe 13 februarie pentru a evita o moarte umilitoare, în chinuri groaznice, a decis să își curme propria viață în stabilimentul concentraționar, folosindu-se de șireturile opincilor.

Anton Steinwald

Pe lângă însemnatele portrete ale lui Horea, Cloșca și Crișan, pictorul sibian de origine austriacă a realizat una dintre cele mai importante fresce ale orasului Sibiu – cea din Biserica Romano-Catolica din Piata Mare. Considerata fiind drept una dintre cele mai importante picturi baroce de pe teritoriul țării noastre, fresca a fost realizată în anul 1777 la comanda ordinului iezuit. Printre alte lucrări importante ale sale se numără pictura murală a bisericii din Roșia.

Contact

DESPRE ACEST PROIECT

Muzeul Virtual este un proiect al Muzeului Național de Istorie a României ce prezintă în manieră virtuală principalele expoziții ale MNIR.

MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE A ROMANIEI

Calea Victoriei 12 Sector 3, 030026 București, România.
Tel: +40 21 315 82 07
relatiipublice@mnir.ro

CALL: 021 315 8207

Toate drepturile rezervate de catre Muzeul Virtual 2020.

Contact
Verified by ExactMetrics