Constantin Brâncoveanu

 

Sfârșitul sec. XVII
MNIR
Categorie:

Descriere

AUTOR NECUNOSCUT – CONSTANTIN BRÂNCOVEANU

ULEI PE PÂNZĂ

CONSTANTIN BRÂNCOVEANU (1654-1714)

Domnitor al Țării Românești (1688 – 1714); nepot al domnitorului Șerban Cantacuzino.

Anii domniei lui Brâncoveanu au fost marcați de un progres economic și cultural, de inițiative de modernizare a aparatului statal, de reformare a sistemului fiscal. A organizat cancelaria statului în vederea întreținerii raporturilor cu puterile străine. A înființat, în 1694, Academia domnească din București; în timpul său se crează și se dezvoltă stilul brâncovenesc. Constantin Brâncoveanu a fost unul dintre cei mai mari ctitori de biserici și mănăstiri din țările române, dintre care amintim: Potlogi, Horezu, Râmnicu Sărat, Mogoșoaia.

Timp de un sfert de veac, apreciind realist raporturile de forță, a înfăptuit, pe plan extern, o politică de echilibru și a reușit astfel să mențină politica autonomă a Țării Românești între cele trei imperii (Otoman, Rus și Habsburgic).

Mazilit în 1714, a fost executat la Istanbul, împreună cu cei patru fii ai săi (Constantin, Ștefan, Radu și Matei), precum și cu sfetnicul său Ianache Văcărescu. Cu toții sunt venerați de către Biserica Ortodoxă Română, sub numele de Sfinții martiri Brâncoveni.

Contact

DESPRE ACEST PROIECT

Muzeul Virtual este un proiect al Muzeului Național de Istorie a României ce prezintă în manieră virtuală principalele expoziții ale MNIR.

MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE A ROMANIEI

Calea Victoriei 12 Sector 3, 030026 București, România.
Tel: +40 21 315 82 07
relatiipublice@mnir.ro

CALL: 021 315 8207

Toate drepturile rezervate de catre Muzeul Virtual 2020.

Contact
Verified by ExactMetrics