Cloșca

 

Sfârșitul sec. XVIII
MNIR
Categorie:

Descriere

ANTON STEINWALD – CLOŞCA

ULEI PE LEMN

Cloșca (1747-1785)

Alături de Horea a luptat pentru îmbunătățirea situației mizere în care își duceau existența țăranii iobagi români din Ardeal. Pe numele adevărat Ion Oargă, s-a remarcat prin participarea activă la acțiunile cu caracter militar îndreptate împotriva nobilimii maghiare, din lunile noiebmrie-decembrie 1784. În urma unei trădări, a fost capturat împreună cu Horea în pădurea Scorușetului din Munții Gilăului, pe 27 decembrie 1784. Având de ispășit aceeași setință ca Horea, la finalul lunii februarie a anului următor Cloșca a fost primul care și-a pierdut viața sub puternicele lovituri ale instrumentului de tortură.

Anton Steinwald

Pe lângă însemnatele portrete ale lui Horea, Cloșca și Crișan, pictorul sibian de origine austriacă a realizat una dintre cele mai importante fresce ale orasului Sibiu – cea din Biserica Romano-Catolica din Piata Mare. Considerata fiind drept una dintre cele mai importante picturi baroce de pe teritoriul țării noastre, fresca a fost realizată în anul 1777 la comanda ordinului iezuit. Printre alte lucrări importante ale sale se numără pictura murală a bisericii din Roșia.

Contact

DESPRE ACEST PROIECT

Muzeul Virtual este un proiect al Muzeului Național de Istorie a României ce prezintă în manieră virtuală principalele expoziții ale MNIR.

MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE A ROMANIEI

Calea Victoriei 12 Sector 3, 030026 București, România.
Tel: +40 21 315 82 07
relatiipublice@mnir.ro

CALL: 021 315 8207

Toate drepturile rezervate de catre Muzeul Virtual 2020.

Contact