MACINTOSH PLUS

 

Detinator: Colecția Ing.dr. Alexandru Floca

Descriere

Macintosh sau Mac este o linie de calculatoare personale a companiei Apple Computer, începută în 1984 prin lansarea primului Macintosh de către Steve Jobs. După problemele interne în cadrul proiectului Lisa, Steve Jobs a preluat conducerea proiectului Macintosh, care se afla deja în stadiul de prototip. Macintosh a fost un calculator revoluționar din punct de vedere al designului, toate componentele, inclusiv monitorul, fiind incluse într-o singură carcasă, iar odată atașat mouse-ul, tastatura și cablu de alimentare calculatorul putea fi folosit de oricine fără a necesita alte operațiuni de asamblare.

 

De asemenea era și foarte ușor de transportat ținând cont că era o singură unitate închisă, dar în același timp era mai performant decât laptopurile perioadei respective. Pe lângă designul nemaiîntâlnit, calculatorul era și inovativ din punct de vedere tehnic, având o interfață grafică – capacitatea de a folosi un mouse, unul din primele calculatoare care a folosit această tehnologie. Ideea de interfață grafică, folosită și la Apple Lisa, a fost preluată după vizita la centrul Xerox din California unde echipei Apple le-a fost prezentat Xerox Alto, primul calculator care a folosit un mouse. Unul din dezavantajele Macintosh-ului a fost prețul foarte mare, comparativ cu produsul companiei rivale IBM, care era mult mai accesibil. Cu toate acestea Macintosh a avut vânzări bune, ajungând în aprilie 1984 la 50.000 de unități vândute în doar 3 luni, chiar dacă nu a avut succesul așteptat, mare parte din încasările Apple în perioada aceea venind încă de la seria Apple II. Produsul final a fost lansat în 1984 printr-o campanie de marketing agresivă, punctul culminant fiind difuzarea în timpul Superbowl-ului a unei reclame pentru Macintosh regizată de Ridley Scott.

Vânzările modelului Macintosh în anii ’80, împreună cu seria Apple II, au menținut compania pe locul doi în topul producătorilor de calculatoare personale, Macintosh-ul fiind îmbunătățit constant pe toată perioada producției sale, care a durat până în 1992. Modelul prezentat în cadrul expoziției este un Macintosh Plus, lansat în 1986 și produs până în 1990, având același design însă performanțe mai bune, cele mai mari diferențe fiind la software și la memoria RAM, care a fost extinsă de la 512 kb la 1 Mb, existând posibilitatea de a fi extinsă până la 4 Mb.

 

Specificații tehnice:

Procesor: Motorola MC68000 8 Mhz

RAM: 1 Mb

ROM: 128 kb

Display: Monitor 9”

Rezoluţie: 512×342

Stocare: Floppy 3,5”

Conectivitate: Port DB-19 floppy extern; Port DE-9 mouse/joystick; Port audio; 2 x DE-9 serial

Sistem operare:Mac OS (3.0-6.0.8, 7.0- 7.5.5)

Greutate: 7,4 kg

Contact

DESPRE ACEST PROIECT

Muzeul Virtual este un proiect al Muzeului Național de Istorie a României ce prezintă în manieră virtuală principalele expoziții ale MNIR.

MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE A ROMANIEI

Calea Victoriei 12 Sector 3, 030026 București, România.
Tel: +40 21 315 82 07
relatiipublice@mnir.ro

CALL: 021 315 8207

Toate drepturile rezervate de catre Muzeul Virtual 2020.

Contact
Verified by ExactMetrics