OSBORNE 1

 

Detinator:  Colecția Ing.dr. Alexandru Floca

Descriere

Osborne 1 a fost unul dintre primele calculatoare personale portabile, în esență predecesorul laptopului modern, lansat de Osborne Computer Corporation în 1981. Calculatorul a fost primul model portabil de succes, bucurându-se de vânzări mari, chiar dacă nu era cel mai performant de pe piață. Osborne 1 a fost inspirat din prototipul creat de Xerox, modelul Note Taker, care a fost unul din primele modele portabile, chiar dacă nu a fost produs niciodată, existând doar 10 prototipuri. Osborne 1 avea o greutate de 10,7 kg și un preț de 1795$ (4656$ astăzi), avea o carcasă sub formă de geantă, realizată din plastic ABS dur pentru transport, un ecran de 13 cm, și era comercializat ca singurul calculator care încăpea sub scaunul unui avion, adresându-se în special segmentului business. Punctul de vânzare subliniat cel mai des a fost prețul său redus, ținând cont că fiecare calculator achiziționat venea cu un pachet de programe în valoare de aproximativ 1500$, ceea ce îl făcea foarte atractiv pentru cumpărători. În ciuda succesului avut, ajungând să se vândă 10.000 de bucăți pe lună, calculatorul nu era lipsit de probleme, cea mai evidentă fiind mărimea și greutatea lui, ecranul de mărime mică, dar și unitatea floppy neperformantă care nu putea stoca destule informații pentru a fi utilă aplicațiilor business. La scurt timp a apărut și competiția pe acest segment al pieței, cum ar fi Kaypro II, un produs similar cu performanțe mai bune și un ecran mai mare (de 23 de cm), care avea standardul de 80 de caractere pe 24 de rânduri, depășind astfel vânzările lui Osborne 1.

Începând cu 1982 vânzările Osborne 1 au început să scadă dramatic, existând o sumă de motive pentru scădere, primul fiind anunțul companiei că urmează lansarea unui nou calculator, Osborne Executive, când primul model încă avea vânzări bune, ceea ce a dus la mutarea atenției publicului de la modelul vechi cu vânzări mari la modelul nou care nu era însă pe piață. Un alt motiv a fost și sistemul de operare CP/M care era treptat înlocuit cu MS-DOS sau altele mai performante, dar și competiția și apariția unor sisteme mai bune, la prețuri mai competitive. În 1983 încep problemele financiare grave iar în septembrie 1983 Osborne declară faliment, încercând în continuare să scoată produse prin care să își redobândească poziția pe piață, însă fără succes, compania fiind desființată în 1985.

Specificații tehnice:

Procesor: Zilog Z80, 4 Mhz, 8 biți Greutate: 10,7 kg Dimensiuni: 510 X 325 X 225 mm RAM: 64 kb Display: Ecran CRT incorporat 13 cm Rezoluţie: 52 caractere pe 24 de rânduri Stocare: 2 X Floppy 5,5” Conectivitate: Port IEE-488; Port RS-232 Sistem Operare: CP/M

Contact

DESPRE ACEST PROIECT

Muzeul Virtual este un proiect al Muzeului Național de Istorie a României ce prezintă în manieră virtuală principalele expoziții ale MNIR.

MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE A ROMANIEI

Calea Victoriei 12 Sector 3, 030026 București, România.
Tel: +40 21 315 82 07
relatiipublice@mnir.ro

CALL: 021 315 8207

Toate drepturile rezervate de catre Muzeul Virtual 2020.

Contact