Calculator mecanic Original Odhner

 
Muzeul Universităţii Politehnica din Bucureşti

 

Descriere

Odhner a fost o companie ce a comercializat calculatoare mecanice începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea, până la jumătatea secolului al XX-lea. Aparatul, un aritmometru modificat de către Willdgot Odhner, un inventator suedez, a început să fie produs în 1890 în Imperiul Țarist, iar odată cu naționalizarea fabricii de către autoritățile bolşevice, în 1918, Odhner își redeschide fabrica în Suedia sub numele de Original-Odhner, pentru a se diferenția de aparatele ce continuau să fie fabricate în URSS sau de alte clone existente.

 

Aparatul de față poartă seria nr. 214315 și a fost produs între 1943-44; are 5 kg și dimensiunile de 345 x 140 x 115 mm. Mecanismul principal este un set de discuri dințate și pârghii, ce interacționează cu registrul acumulator de sub el, putând astfel stoca un set de cifre sau rezultatul unui calcul pentru a fi folosite la alt calcul. Pentru a face un calcul se setează un număr acționând pârghiile de pe discurile dințate, apoi acționând manivela numărul este înregistrat în registrul acumulator, unde este și vizibil. Pentru a face o adunare, spre exemplu, se introduce un nou număr folosind pârghiile de pe discuri și se acționează din nou manivela, rezultatul adunării celor două numere fiind acum vizibil pe registrul acumulator.

Contact

DESPRE ACEST PROIECT

Muzeul Virtual este un proiect al Muzeului Național de Istorie a României ce prezintă în manieră virtuală principalele expoziții ale MNIR.

MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE A ROMANIEI

Calea Victoriei 12 Sector 3, 030026 București, România.
Tel: +40 21 315 82 07
relatiipublice@mnir.ro

CALL: 021 315 8207

Toate drepturile rezervate de catre Muzeul Virtual 2020.

Contact