APPLE IIc

 

Detinator: Colecția Ing.dr. Alexandru Floca

Descriere

Apple IIc este un calculator personal lansat de compania americană Apple Computer în 1984, care face parte din seria de calculatoare Apple II. Seria Apple II a fost lansată în 1977 și a fost unul din primele calculatoare personale care s-a bucurat de un succes comercial nemaiîntâlnit până atunci. Originalul Apple II a fost în mare parte creația lui Steve Wozniak, și a reprezentat un pas înainte din perspectiva designului și a tehnologiei folosite, fiind adresat în primul rând consumatorului de rând, comparativ cu restul calculatoarelor (inclusiv Apple I) care nu veneau gata asamblate ci sub formă de kit, ele adresându-se în primul rând pasionaților. Apple II avea un design nou, compact, tastatură încorporată în carcasă, putea fi folosit imediat după achiziționare, și avea la dispoziție cele mai noi tehnologii din perioadă, acesta fiind calculatorul care a făcut din compania Apple un gigant în domeniul IT, designul său inspirând multe alte calculatoare ce au apărut în anii `80. Primul Apple II avea un procesor MOS 6502 de 1 Mhz, 8 biți, cu o memorie RAM standard de 4 kb care putea fi extinsă până la 64 kb. Acest prim model avea pe lângă porturile standard de conectare la televizor sau monitor, și o boxă încorporată dar și o mufă pentru microfon și una pentru căști. Stocarea datelor se făcea pe casete de date sau pe dischete floppy, acestea fiind vândute separat sub formă de accesorii externe.

Modelul prezentat în expoziţie este un Apple IIc produs între 1984 și 1988, fiind una din primele încercări ale Apple de a produce un calculator compact, ușor, care să poată fi transportat cu ușurință, în esență un calculator portabil. Astfel, a rezultat un calculator de aproximativ 3,4 kg (greutatea unui laptop din perioadă), cu un design modern, floppy integrat, noi porturi de conectare, însă fără a oferii utilizatorului capacitatea de a extinde memoria, fiind un sistem închis, similar Macintosh-ului. Sistemul era gândit pentru utilizatorul începător care nu avea cunoștințe tehnice în domeniu, acesta achiziționând un calculatorul care era gata să fie folosit din prima zi.

Specificații tehnice:

Procesor: WDC 65C02S 1 Mhz 8 biți

RAM: 128 kb – 1Mb

Rezoluție: 560 X 192 pixeli

Audio: Boxă integrată, control volum

Conectivitate: Port mouse/joystick; Port monitor RGB; Port floppy extern; Port audio; Port NTSC; alimentare; Port imprimantă; Port modem

Sistem Operare: Apple DOS sau ProDOS

Contact

DESPRE ACEST PROIECT

Muzeul Virtual este un proiect al Muzeului Național de Istorie a României ce prezintă în manieră virtuală principalele expoziții ale MNIR.

MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE A ROMANIEI

Calea Victoriei 12 Sector 3, 030026 București, România.
Tel: +40 21 315 82 07
relatiipublice@mnir.ro

CALL: 021 315 8207

Toate drepturile rezervate de catre Muzeul Virtual 2020.

Contact