Gheorghe Stâlpeanu

 

 

Descriere

GHEORGHE STÂLPEANU

În timpul marilor bătălii din vara anului 1917 de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, locotenent aviator Gheorghe Stâlpeanu a luptat într-o escadrilă „Farman” din cadrul Grupului I Aviaţie. Zburătorii acestui grup s-au remarcat prin îndeplinirea unor misiuni dificile atât în cadrul ofensivei Armatei 2 române la Mărăşti, cât şi în bătălia de la Oituz. Printre piloţii care şi-au doborât adversarii în decursul unor lupte aeriene s-a numărat şi echipajul format din locotenent Gheorghe Stâlpeanu şi plutoniei Nicolae Cicei.

Locotenentul Gheorghe Stâlpeanu a fost decorat cu ordinul „Mihai Viteazul” clasa a III a, pentru vitejia şi avântul cu care a executat mai multe zboruri primejdioase pe câmpul de luptă în august 1917.

S-a distins în mod strălucit în ziua de 13 august când, aflându-se într-o recunoaştere îndepărtată în liniile inamice, şi fiind atacat de trei avioane, a primit această luptă inegală cu sânge rece remarcabil, a doborât pe unul dintre el silind pe celelalte să se retragă.

Contact

DESPRE ACEST PROIECT

Muzeul Virtual este un proiect al Muzeului Național de Istorie a României ce prezintă în manieră virtuală principalele expoziții ale MNIR.

MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE A ROMANIEI

Calea Victoriei 12 Sector 3, 030026 București, România.
Tel: +40 21 315 82 07
relatiipublice@mnir.ro

CALL: 021 315 8207

Toate drepturile rezervate de catre Muzeul Virtual 2020.

Contact