Uniformă model 1941 (cu placă model 1944), de caporal, jandarm, ținuta de campanie

Descriere

În 1940 se elimină petlița de la uniformele trupei, iar în 1941 are loc o simplificare generalizată a uniformelor tuturor armelor și gradelor: se elimină uniformele de culori diferite (implicit cele bleu-jandarm), cele albe, iar cele kaki se modifică. Culorile de armă (cadrele rămân cu banda șepcii și petlițe în respectiva culoare) se simplifică – toți jandarmii vor avea bleu-jandarm, fără diferențierea dintre rurali și jandarmi de oraș.

Jandarmii vor rămâne cu eghileții albi, neîmpletiți, purtați la toate ținutele, de către toate gradele, deși imagini de epocă ne arată că aceștia nu era purtați la companie.

Jandarmii au purtat și alte însemne speciale, cum sunt cele de la uniforma de aici, însemne specifice formațiunilor care îndrumau circulația (fie în teritoriu, fie pe front). După cum se știe, pe timp de război, se formau subunități de poliție (militară), pe lângă marile unități ale armatei, formate din jandarmi. Astfel, Jandarmeria este și strămoșul poliției militare de azi.

Însemnul purtat la gât își are originile în znacurile folosite de armata Moldovei, la mijlocul secolului al XIX-lea. Desigur, jandarmii (mai ales cei din țară), ca și alte arme, vor purta și uniforme vechi, din perioada interbelică, din stocuri.

Contact

DESPRE ACEST PROIECT

Muzeul Virtual este un proiect al Muzeului Național de Istorie a României ce prezintă în manieră virtuală principalele expoziții ale MNIR.

MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE A ROMANIEI

Calea Victoriei 12 Sector 3, 030026 București, România.
Tel: +40 21 315 82 07
relatiipublice@mnir.ro

CALL: 021 315 8207

Toate drepturile rezervate de catre Muzeul Virtual 2020.

Contact