Descriere
În 1940 se elimină petlița de la uniformele trupei, iar în 1941 are loc o simplificare generalizată a uniformelor tuturor armelor și gradelor: se elimină uniformele de culori diferite (implicit cele bleu-jandarm), cele albe, iar cele kaki se modifică. Culorile de armă (cadrele rămân cu banda șepcii și petlițe în respectiva culoare) se simplifică – toți jandarmii vor avea bleu-jandarm, fără diferențierea dintre rurali și jandarmi de oraș.
Jandarmii vor rămâne cu eghileții albi, neîmpletiți, purtați la toate ținutele, de către toate gradele, deși imagini de epocă ne arată că aceștia nu era purtați la companie.
Jandarmii au purtat și alte însemne speciale, cum sunt cele de la uniforma de aici, însemne specifice formațiunilor care îndrumau circulația (fie în teritoriu, fie pe front). După cum se știe, pe timp de război, se formau subunități de poliție (militară), pe lângă marile unități ale armatei, formate din jandarmi. Astfel, Jandarmeria este și strămoșul poliției militare de azi.
Însemnul purtat la gât își are originile în znacurile folosite de armata Moldovei, la mijlocul secolului al XIX-lea. Desigur, jandarmii (mai ales cei din țară), ca și alte arme, vor purta și uniforme vechi, din perioada interbelică, din stocuri.