Descriere
Jandarmeria rurală a fost înființată în anul 1893. De atunci și până la desființarea Jandarmeriei, în 1949, majoritatea efectivelor acesteia au fost constituite din jandarmi rurali. În mediul rural nu exista poliție, aceasta își desfășura activitatea numai în mediul urban, în cel rural atribuțiile acesteia fiind realizate de către Jandarmeria Rurală.
În primii doi ani de existență, Jandarmeria Rurală nu a avut o uniformă distinctă. Ea va fi adoptată în 1895, modificată ușor în 1905 și în următorii ani. Tunica, mantaua și capela vor avea culoarea albastru-gris, ce va căpăta denumirea de „bleu-jandarm”, o nuanță de albastru deschis cu tente de gri, ce se va identifica cu arma.
Între 1895-1908, gradele inferioare (nu și ofițerii) din Jandarmeria Rurală au purtat un grad în plus față de cel pe care îl dețineau, caz unicat în istoria militară din România. Motivul era faptul că, atunci când conlucrau cu militari din alte arme, jandarmii rurali aveau întâietate față de cei de același grad, din restul armelor. Astfel, un sergent de jandarmi rurali purta însemnele sergentului major (cazul de față), deși el era sergent.
Între 1893-1908 Jandarmeria Rurală nu a avut militari în termen, întreg efectivul a fost format din reangajați și ofițeri. Uniforma de față a fost purtată și în timpul răscoalei țăranilor din 1907.