Uniformă model 1930 de căpitan, jandarm rural sau din batalioanele de instrucție, ținuta de serviciu

Descriere

În anul 1930 uniformele ofițerilor din toate armele se modifică radical. Probabil inițiatorul schimbărilor a fost chiar regele Carol al II-lea. Ofițerii din toate armele terestre, inclusiv jandarmii, aveau (pe lângă manta, pelerină etc) trei uniforme: una kaki, una de culori diferite și una albă. Prin combinarea accesoriilor (centuri, decorații, șapcă sau altă coifură, pantalon de pantof sau de cizmă etc) se ajungea însă la 20 de ținute, între 1934-1941 (21 pentru cavalerie). Ținutele de culori diferite, folosite la ceremonii sau ca ținută zilnică în afara serviciului (pe stradă, la vizite) aminteau de uniformele din vremea lui Carol I. Aceste uniforme, s-au confecționat până în anul 1941, când uniformele se simplifică radical, rămânând doar cele kaki, pentru armele terestre, inclusiv jandarmii.

Ținuta de serviciu a desemnat, până în 1941, o mică ținută de ceremonie. Din 1941, vechea ținută de serviciu dispare, iar vechea ținută zilnică devine noua ținută de serviciu, adică uniforma purtată zilnic. Uniforma de față este ținuta de serviciu la ocazii în care era prezentă și trupa (de aceea ofițerul are cizme). Dacă nu ar fi fost prezentă trupa, ar fi avut pantaloni lungi, drepți și ghete (pantofi). Dolmanul înlocuia mantaua, la respectiva ținută. Coiful din piele de toval, alături de eghileți, erau deja tradiționali pentru jandarmi.

Contact

DESPRE ACEST PROIECT

Muzeul Virtual este un proiect al Muzeului Național de Istorie a României ce prezintă în manieră virtuală principalele expoziții ale MNIR.

MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE A ROMANIEI

Calea Victoriei 12 Sector 3, 030026 București, România.
Tel: +40 21 315 82 07
relatiipublice@mnir.ro

CALL: 021 315 8207

Toate drepturile rezervate de catre Muzeul Virtual 2020.

Contact
Verified by ExactMetrics