Descriere
ANDREI POPOVICI – brevet de pilot nr. 11/1913
Cunoscut ca o personalitate deosebită, s-a aflat în anul 1917 la conducerea Grupului II Aeronautic de la Tecuci. În vederea marilor bătălii ce se pregăteau pentru vara anului 1917, organizarea „grupului” s-a modificat, el fiind format din 6 escadrile, având în componenţă peste 400 de ofiţeri, subofiţeri şi soldaţi.
Maiorul Andrei Popovici, pe toată durata cât s-a aflat la comanda „eroicului grup II”, a fost preocupat ca toate echipajele să-şi însuşească temeinic cunoştinţele şi experienţa zborului. El a ştiut ca nimeni altul să-şi însufleţească subordonaţii, dându-le tot ce trebuia, dar, în acelaşi timp, ştia să le ceară totul, până la sacrificiul suprem în numele unei cauze sfinte şi nobile. Curajul, spiritul de sacrificiu au fost trăsături care au caracterizat echipajele din compunerea Grupului II Aeronautic. La formarea acestor însuşiri de seamă, o contribuţie deosebită a avut-o şi comandantul lor, maiorul aviator Andrei Popovici, care întotdeauna s-a oferit exemplu, ştiind să însufleţească pe alţii. De câtă generozitate a dat dovadă atunci când, pentru meritele sale conferindu-i-se o medalie, el a refuzat să o primească spunând: „Rog ca întâi să se acorde decoraţiile propuse de mine pentru zburătorii mei, pentru că ei înfruntă zilnic şi cu fiecare zbor moartea, şi numai după aceea pot să primesc eu această distincţie”.
Nu întâmplător, pentru bravura dovedită în timpul bătăliei de la Mărăşeşti, drapelul Grupului II Aeronautic a fost decorat cu ordinul „Mihai Viteazul”, iar destoinicul său comandant a fost primul aviator roman distins cu ordinul francez „Legiunea de onoare” în grad de cavaler.
Maiorul Andrei Popovici avea să fie distins şi cu alte numeroase decoraţii, ca o firească recunoaştere a meritelor sale în timpul războiului: ordinele naţionale „Steaua României” şi „Coroana României”, ordinele ruseşti „Sf. Ana” şi „Sf. Stanislas” în grad de comandor, „Sf. Vladimir” în grad de ofiţer şi ordinul „Regina Maria” pentru înfiinţarea primului spital al aviaţiei noastre, în casele Dr. Caraiani din Tecuci.