Vasile Craiu

 

Detinator:  MNIR

Descriere

VASILE CRAIU – brevet de pilot nr. 59/ 1915

Încă din august 1916, când România a intrat în război, aviatorul Vasile Craiu, pilot de înaltă clasă, execută temerare misiuni de observare şi recunoaştere în spatele frontului inamic, sfidând prin curajul său riposta dârză a acestuia.

În cursul anului 1917, locotenent Vasile Craiu  a activat în cadrul unei escadrile de vânătoare, „Nieuport 11”, distingându-se ca un acrobat excelent, un bun ochitor, toate dublate de un curaj fantastic. A reuşit, în multe cazuri, să angajeze lupta cu un inamic superior numeric, silindu-l să se retragă cu pierderi. În timpul bătăliei de la Mărăşeşti, în luna august 1917, a executat 30 de misiuni în 51 de ore şi 45 minute de zbor. A obţinut o victorie aeriană la 10 noiembrie 1917, când a doborât un avion inamic.

„Rămas singur în luptă, Craiu este atacat cu înverşunare de cele două avioane germane… Dispreţuind moartea, el efectuă o ranversare şi-l atacă, prin foc, de jos în sus, pe primul adversar, care, lovit în plin, intră în vrie, desenând pe cer o dâră groasă de fum… Aviatorul român execută apoi alte câteva manevre spre a-şi asigura o poziţie mai bună faţă de ultimul adversar. Acesta, după două atacuri nereuşite, părăseşte lupta în picaj. Craiu iese învingător, demonstrându-şi încă o dată curajul deosebit şi înalta clasa de pilot. Căpitan aviator Vasile Craiu, socotit unul dintre copiii răsfăţaţi ai zborului, îşi pierde viaţa în urma unui accident aviatic care a avut loc, pe aerodromul de la Bârlad, în august 1918, când executa un număr de acrobaţie la joasă înălţime. La înmormântarea sa tot Bârladul a format cortegiul funebru care-l însoţea pe drumul fără întoarcere. Pentru că toţi îl iubeau, îl stimau şi-l admirau. Astfel s-a încheiat ultimul zbor al pilotului Vasile Craiu, cel care a trecut în eternitate la vârsta de 23 de ani”.

Pentru valoroasele sale fapte de arme, acest pilot excepţional a fost decorat cu Ordinul „Mihai Viteazul”, cl. a III-a, Ordinul „Steaua Românie”, cu  spade, în grad de ofiţer, Medalia franceză „Croix de Guerre”, precum şi alte decoraţii.

Contact

DESPRE ACEST PROIECT

Muzeul Virtual este un proiect al Muzeului Național de Istorie a României ce prezintă în manieră virtuală principalele expoziții ale MNIR.

MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE A ROMANIEI

Calea Victoriei 12 Sector 3, 030026 București, România.
Tel: +40 21 315 82 07
relatiipublice@mnir.ro

CALL: 021 315 8207

Toate drepturile rezervate de catre Muzeul Virtual 2020.

Contact
Verified by ExactMetrics