Carol I

 

A doua jumătate a sec. XIX
MNIR
Categorie:

Descriere

AUTOR NECUNOSCUT – CAROL I

ULEI PE PÂNZĂ

CAROL I (1839-1914)

Regele Carol I al Romaniei s-a nascut ca Printul Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, la castelul din Sigmaringen, fiind fiul Principelui Karl Anton de Hohenzollern-Sigmaringen si al Principesei Joséphine de Baden. In afara traditionalei cariere militare prusace, a urmat studii politice si de estetica. A fost ales Domnitor al Principatelor Romane Unite in aprilie 1866. La 10 mai, in acelasi an, El intra in Bucuresti si depune juramantul de credinta in fata natiunii. La 29 iunie, Parlamentul adopta prima Constitutie a Romaniei, una dintre cele mai avansate ale vremii, redactata pe modelul celei belgiene, care il confirma pe Carol I ca Domn.

La 10 mai 1877, Carol I proclama Romania stat independent. El va participa personal la campaniile militare din timpul Razboiului Ruso-Romano-Turc din 1877/1878, asumand comanda armatei ruso-romane la asediul Plevnei. Razboiul fiind castigat, Romania isi vede Independenta confirmata.

La 26 martie 1881, Carol I este proclamat Rege al Regatului Romaniei, aducand astfel tara in randul natiunilor europene ale vremii. Este incoronat la 10 mai 1881 cu o coroana de otel, fabricata prin topirea unui tun de la Plevna.

Regele Carol I a fost o persoana foarte calculata, austera, meticuloasa si demna. Un lider puternic, care a avut permanent grija de imaginea si influenta Romaniei pe scena europeana si care a stiut sa fie arbitrul intelept al fortelor politice ale vremii. Si-a castigat dragostea romanilor prin puterea exemplului.

A trecut la cele vesnice la 27 septembrie 1914, putin timp inainte de inceperea Primului Razboi Mondial, si a fost ingropat in Necropola Regala de la Curtea de Arges.

Contact

DESPRE ACEST PROIECT

Muzeul Virtual este un proiect al Muzeului Național de Istorie a României ce prezintă în manieră virtuală principalele expoziții ale MNIR.

MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE A ROMANIEI

Calea Victoriei 12 Sector 3, 030026 București, România.
Tel: +40 21 315 82 07
relatiipublice@mnir.ro

CALL: 021 315 8207

Toate drepturile rezervate de catre Muzeul Virtual 2020.

Contact
Verified by ExactMetrics